Trh v Prešove
Trh v Prešove
Prešov (kolorizovaná fotografia)

Posolstvá sociálnych sietí

Sociálne siete vo všeobecnosti sa v poslednej dobe stali terčom kritiky vo vzťahu k obsahu, ktorý sprostredkúvajú. Ony sú v tom však nevinne. Za obsah môžeme my – ľudia. Od nás závisí aký charakter komunikácie a informácií budeme zdieľať. Veď sa len pozrite na ten politický diskurz! V komparácii s ním sa potom niet čo diviť, že sociálne siete sú miestami tou najšpinavšou stokou kanalizácie – voľakedy hrdo označovanej ako “spoločenská komunikácia”.

Koniec-koncov, môžeme si predsa vybrať čomu budeme venovať pozornosť a čo odignorujeme! Ale našťastie dôkazov, že sociálne siete môžu mať aj iný rozmer, je stále dosť. Sociálne siete: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, Messenger, WhatsApp, WeChat sú tie svetovo najrozšírenejšie. Najviac aktívnych užívateľov má stále Facebook (takmer 2,9 mld). Práve Facebook, okrem iného, umožňuje aj vytváranie skupín užívateľov podľa špecifických záujmov. Ďalšia z nich má veľmi pozitívne ohlasy práve u Prešovčanov… Prešov v dobách minulých.

Prešov v dobách minulých

Fejsbúková skupina “PREŠOV v dobách minulých” bola založená 15. apríla 2021 s pomerne jednoduchým úmyslom.

“Verejne prístupná skupina ‘PREŠOV v dobách minulých‘ má za cieľ propagovať dejiny mesta Prešov medzi verejnosťou. Účelom skupiny je združiť ľudí, ktorí majú záľubu v histórii. Jej neskrývanou ambíciou je byť fórom, kde sa môžu objaviť zabudnuté fotografie či pohľadnice nášho mesta s osobnými príbehmi konkrétnych ľudí – mikrohistorické svedectvo doby dotvárajúce mozaiku učebnicových dejín. Zároveň je priestorom, ktorý čiastočne dokáže svedectvá nedávnej minulosti verifikovať kolektívnym vedomím, pomocou živých spomienok, svedectiev, ale predovšetkým fotografií, pripomínajúcich jeho minulosť.” (Martin Ďurišin, autor myšlienky a administrátor skupiny)

Hlavná ulica v Prešove
Prešov (kolorizovaná fotografia)

Aktívni nadšenci histórie Prešova

Dnes má skupina už má bezmála 10.000 členov, pričom ich počet stále rastie a teší sa veľkej sledovanosti príspevkov z jeho minulosti. Skutočne aktívnych prispievateľov z radov členov skupiny je relatívne málo, ale dosť na to, aby skupina žila a tešila zo zaujímavého obsahu. Aktívni členovia skupiny vytvárajú hodnotný obsah. Pozrite si niekoľko ukážok! Zaujímavý pohľad na Prešov v minulosti a dnes.

Ďakujem všetkým aktívnym členom za ich zaujímavé príspevky o minulosti mesta Prešov. Verím, že to rovnako oceňujú aj všetci nadšenci a milovníci histórie nášho mesta.

Pridajte sa!

Ak máte záujem o históriu mesta Prešov – neváhajte a pridajte sa do skupiny! Stačí mať fejsbukový účet a pridať sa do skupiny “PREŠOV v dobách minulých“.

Prešov, Hlavná ulilca so sochou T. g. Masaryka druhá polovica 30-tych rokov 20. storočia

Comments are closed

Close