Mrazivé zimy spred 100 rokov sa na našom území objavia už len sporadicky. Skutočne mrznúca časť zimy vydrží u nás len niekoľko dní. Na rovinatom južnom Zemplíne okrem tradičného bláznenia v snehu a guľovačky prišla do módy novinka – korčuľovanie. Zimné radovánky tak nabrali nový rozmer. Najlepšiu príležitosť na korčuliarske pokusy už viac než jedno storočie poskytoval rybník pri mauzóleu rodiny Andrássy v trebišovskom parku.

 

Zimné radovánky: korčuľovanie na rybníku

Pozrite si dobové fotografie z medzivojnového obdobia, ktoré nostalgicky sprostredkúvajú zimné radovánky trebišovskej mládeže v parku na rybníku.

Foto 1. Rok 1932

Foto 2. Príležitosť pre dvorenie: rande na korčuliach. (kľačiaci: pravdepodobne Ján Ďurišin 1907-1986 – môj starý otec) Zdroj: vlastný archív + Grajcarová, G.: Zaujímavosti starého Trebišova.

Foto 3. Futbalisti na rybníku v roku 1936. Alexander Straka s rukami na opasku. Viete identifikovať ďalšie osoby? Zdroj: Biro, Jozef Viliam: 100 rokov futbalu v Trebišove.

Foto 4. Dámska korčuliarska jazda. Máte dobré oko: Nájdete na fotografii 8 mužských tvárí? (v pozadí) Vyfotené 28.12.1931 (Zdroj: E. Puffler)

 

Close