Neveľké mestečko Trebišov nikde neprekvitalo bohatsvom materiálnym. Bohaté však bolo, je a hádam aj naďalej bude – na dejiny, kultúru a pamiatky, angažovanosť v športe…, ale predovšetkým na ľudí. Množstvo osobnosti, ktoré svetu dalo mesto Trebišov malo možno väčšinou len lokálny či regionálny vplyv a poznateľnosť, avšak veľkosť ich ducha znamenala výrazné povznesenie a priniesla rozvoj domácich pomerov. Medzi takéto osobnosti určite patrí rodina Eugen Belický, resp. rodina Belických.

 

Malý Jenö (Eugen) Belický s rodičmi na cyklovychádzke

 

 

 

Jenö Beliczky

Jenö (maď. výraz pre meno Eugen, pozn. MĎ) sa narodil v roku 1907 v Trebišove do remeselníckej rodiny obuvníka Jána Belického. Ján Belický s manželkou prišli do Trebišova v roku 1905. Otec Ján mal v Trebišove najväčšiu obuvnícku dielňu, v ktorej zamestnával niekoľkých tovarišov. Ján Belický bol zároveň i pokladníkom trebišovského futbalového klubu, ktorý vznikol v roku 1912 (ale o tom v samostatnom príspevku)

 

Obuvnícke remeslo rodiny Belických v Trebišove bolo chýrne v širokom okolí

 

 

 

 

 

Už v rannom veku sa zapájal do diania v meste, predovšetkým do rôznych športových aktivít. V trebišovskom rybníku pri mauzóleou rodiny Andrássy sa pokúšal o krasokorčiľovanie. V rokoch dospievania sa z neho stal “kino-operátor”. V kine u Gardoša premietal filmy (v tom čase ešte neozvučené, niekedy doprevádzané živou hudbou). Remeslu sa vyučil u v dielni u Wgnerovcov, ktorí vlsatnili prvý automobil v meste.

 

Zámočnícka a opravárenská prevádzka Jozefa Wagnera v Trebišove

 

 

Eugen Belický vlastnil v poradí druhé auto (spomedzi súkromných osôb) v meste. Jeho auto bolo značky Renault. V medzivojnovom období sa živil ako taxikár. Mal prvú taxislužbu

E. Belický

 

 

 

 

 

 

 

Po vojne pracoval ako obecný gazda – hospodár. Istý čas viedol aj hasičský zbor za “Klinkovou karčmou”. 

E. Belický (horný rad – nad pánom v uniforme) Zamestnanci Okresného úradu Trebišov v roku 1936.

 

 

Keďže sa E. Belický bol veľmi zručným remeselníkom a automechanikom. Dokázal previesť aj zložité opravy motorov. Po vzniku nemocnice (starej) sa stáva hlavným garážmajstrom.

Už ako šestnásťročný je oporou dorasteneckého futbalu po boku známych legiend trebišovského futbalu: bratov Wagnerovcov, STrakovcov, Suchožu, Breuerovcov, Dnacingera, Hospodára, Ďurišinovcov, Molnára a ďalších. Vzľadom k skutočnosti, že športu sa mohla venovať len mládež remeselníkov a obchodníkov, pretože roľnícka mládež bola sezónne zaťažená robotou na poliach – dokazuje to, že na začiatku 20. stor. disponuje Trebišov slušnou remeselnícko.obchodníckou základňou.

 

Po futbalovom zápase 31.7.1932 medzi Sátoraljaújhelyi a Trebišovom (1:2)

 

Budem vďačný každému, kto bude vedieť doplniť, či opraviť údaje v tomto príspevku…

 

Zdroje:

  • BIRO, Jozef Viliam: Sto rokov futbalu v Trebišove. Final, 2010.
  • GRAJCAROVÁ, Gréta: Zaujímavosti z minulosti Trebišova I, II, III.
  • súkromný fotoarchív autora

 

 

Close