Funkčné obdobie volených zástupcov v obecných a mestských samosprávach sa končí. Mandát uplynie zvolením nových verejných funkcionárov 10.11.2018. Voľby do orgánov samosprávy obcí, alebo, ak chcete – komunálne voľby sa teda nezadržateľne blížia. Obyvatelia miest či obcí to zrejme ešte tak intezívne nevnímajú, ale kandidáti uchádzajúci sa o volený post starostov či primátorov i poslancov zastupiteľstiev, už rozhodne áno. Do volieb totiž zostávajú len dva mesiace a už onedlho sa uzatvorí možnosť podať kadidátne listiny. A to už je len kúsok času na to, aby sa na jednej strane bilancovalo ušlé volebné obdobie a na strane druhej projektovala sľubná budúcnosť v novom období. Zaujíma Vás kto by mohol byť primátorom Prešova? Pozrime sa na kandidátov, ktorí už nejakým spôsobom dali Prešovčanom na známosť, že sa chcú uchádzať o prešovský richtársky stolec.

 

Jeden prieskum nestačí


Už pred časom som sa pokúsil odhadnúť možných kandidátov na funkciu primátora mesta Prešov a ponúkol som Vám zoznam mien, o ktorých sa v kuloároch rozprávalo ako o možných kandidátoch. Prieskumu na internete sa zúčastnilo 2.902 hlasujúcich a dopadlo to zaujímavo. Pre objektívnosť je potrebné podotknúť, že tento prieskum, aj keď sa ho zúčastnilo viac než dostatočné množstvo respondentov, nemožno považovať za reprezentatívny, pretože sa uskutočnil len prostredníctvom internetu, na ktorý má dosah len obmedzená vzorka voličov. Tak či onak výsledky niečo naznačujú a sú zaujímavé. Posúďte sami! Článok s prieskumom si môžete pozireť TU.

 

Jeden prieskum však nestačí. Preto je tu druhý, ktorý už zohľadňuje skutočne možných kandidátov na primátora mesta Prešov. Mnohí kandidáti, ktorí zvažovali svoju kandidatúru, či uvažovalo sa o nich ako o kandidátoch, napokon kandidovať na pozíciu primátora nebudú. Prví piati v našom prvom prieskume sa však do súboja o prešovských richtársky stolec zapoja. Zapojte sa aj vy do prieskumu č. 2. Najlepším prieskumom však budú až samotné voľby, ktoré rozhodnú o tom, kto povedie naše mesto nasledujúce štyri roky.

 

Testom dôvery boli i voľby do VÚC


Voľby do rgánov samosprávnych krajov, ktoré sa uskutočnili v novembri 2017 boli aj testom dôvery jednotvlivým kandidátom. Vzľadom k ich časovej blízkosti ich môžeme vnímať ako predkolo blížiacich sa komunálnych volieb. Takmer všetci súčasní kandidáti na primátora (okrem S. Gregu) kandidovali aj vo voľbách do VÚC na pozíciu poslancov. Ak si porovnáme ich výsledky (nie v celom okrese teda nie v celom volebnom obvode č. 7) len v meste Prešov – výsledky boli veľmi zaujímavé. Zopakujú sa tieto výsledky aj v komunálnych voľbách?

 

Prešov hľadá primátora: 3 trojkoalície, 1 štvorkoalícia a nezávislí


Prešov hľadá nového primátora. Kto ním bude? Kandidatúru na post prešovského primátora zatiaľ zverejnili šiesti uchádzači. Obhajovať mandát sa chystá súčasná primátorka Ing. Andrea Turčanová s podporou KDH (a zrejme aj OĽaNO a NOVA). Tá však proti sebe bude mať minimálne ďalších piatich vyzývateľov. O návrat na post sa bude usilovať nezávislý kandidát JUDr. Pavel Hagyari. Celá vládna koalícia (Smer-SD, SNS, Most-Híd) bude v Prešove podporovať PaedDr. Miroslava Benka, MBA. Ďalším trojkoaličným kandidátom je Ing. Richard Drutarovský, ktorý sa o dôveru Prešovčanov uchádza s podporou strán Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia a OKS. Do skupiny ohlásených nezávislých kandidátov na primátora patrí aj niekdajší poslanec MsZ Stanislav Grega. Ako posledný, no s najpočetnejšou straníckou podporou, ohlásil kandidatúru Ing. František Oľha, ktorého v kandidatúre podporujú politické strany: SaS, Sme rodina, Šanca a Demokratická strana.

 

Hlasujte!


Kto z u vedených kandidátov má u Vás najväčšiu šancu na dôveru pretavenú v mandát primátora?

[socialpoll id=”2518774″]

 

 

Close