Fotografia je veľmi vzácny prostriedok zastavenia okamihu, ktorý sa hneď stáva minulosťou. Fotografie majú veľkú výpovednú hodnotu. Zachytávajú atmosféru chvíle svojho zrodu častokrát lepšie ako by ju opísal kronikár, akokoľvek kvetnato by sa o to snažil. Odkedy fotografie dotvárajú príbehy našich dejín, stávajú sa užitočným nástrojom ich skutočného poznávania. Tak tomu je aj v našom meste. V Prešove dnes po 50-tich rokoch prvýkrát uzreli svetlo sveta farebné fotografie z 21. augusta 1968. Až dodnes ležali pozabudnuté v súkromnom archíve…

 

Hrdinský fotograf: autor neznámy


Obrazová história augusta 1968, tak ako ju poznáme zo zachovaných fotografií, je poväčšinou čiernobiela. V Prešove sa však teraz objavili farebné diapozitívy z tejto udalosti. Pritom nechýbalo veľa a verejnosť by ich nikdy neuvidela.

21. august 1968 je prelomovým dátumom v histórii Československa a pre jeho nechcených účastníkov aj dňom, ktorý sa zažíva raz za život. Takáto udalosť nemohla nechať chladnými zástupy amatérskych aj profesionálnych fotografov, ktorí sa chopili príležitosti a nedovolili dejinám prejsť okolo nich bez povšimnutia. Všetci pri tom prejavili veľkú mieru osobnej statočnosti a mnohí z nich o svoje negatívy veľmi rýchlo prišli – a niekedy aj s celým fotoaparátom. Napriek tomu sa však zachovalo množstvo záberov z pohnutého augustového dňa. Vzhľadom k dobe však v drvivej väčšine ide o klasické čiernobiele zábery, snímané na kinofilm. V Prešove sa však v predvečer okrúhleho výročia udalosti nečakane objavili dokonca farebné diapozitívy. Ich autor mal nielen na svoju dobu špičkovú fotografickú techniku, ale aj talent, cit pre dokument a v neposlednom rade aj odvahu.

 

 

Streľba, horiace auto a dav odvážnych vlastencov…


Prešovčan František Oľha, ktorý diapozitívy objavil:

“Človeku, ktorý spoznáva prešovské reálie, naskakuje husia koža. V ten deň a na tom mieste sa aj strieľalo. Invázne vojská prichádzali do Prešova hlavne smerom z východu od Vranova nad Topľou. Na Levočskej ulici, ktorou sa chceli ďalej rozvinúť v smere na Poprad a Košice, im zahradil cestu pri Dome kultúry dav Prešovčanov s československou zástavou na čele. Jeden z tankov spustil výstražnú paľbu z guľometu ponad hlavy zhromaždených ľudí. Splašený strelec pritom pravdepodobne náhodou zasiahol aj vlastné cisternové vozidlo. Cisterna začala horieť, posádka z nej však našťastie stihla vyskočiť. Tank potom začal horiace vozidlo tlačiť smerom k davu a takto si vynucoval priechodnosť cesty.”

 

 

Príbeh zabudnutých diapozitívov


Dohromady deväť záberov má zaujímavú históriu. V novembri 1989, počas nežnej revolúcie, ich doniesol do redakcie študentských novín Prešovská zmena neznámy pán so slovami – “vy už budete vedieť, čo s nimi máte robiť.” Bohužiaľ, trochu sa mýlil. November 89 ako udalosť podobného rangu, bol samozrejme zahľadený do vlastného významu a “August 1968” bol len jednou z tém, ktoré sa vtedy vo veľkom otvárali a prehodnocovali. Naviac, vznikol problém s prenosom dát a Prešovská zmena boli iba čiernobiele noviny, čím by sa hlavný efekt výnimočnosti týchto záberov úplne vytratil.

“Ak do takýchto novín potrebovali ilustračný záber z augusta 1968, bolo pre nich stokrát ľahšie naskenovať čiernobielu fotku ako pracne riešiť farebné diapozitívy”, dodáva F. Oľha. 

 

 

Kto zachránil vzácne zábery?


Diapozitívy tak skončili v archíve Prešovskej zmeny, odkiaľ sa po jej zrušení dostali prostredníctvom novinárov do Prešovských novín, ktoré v tom čase vlastnil mladý začínajúci podnikateľ František Oľha.

“Keď sme Prešovské noviny, neskôr Korzár, odpredali terajšiemu majiteľovi, presťahoval som archív do svojej novej grafickej firmy a neskôr do tlačiarne. Pretože nedávno uplynula archivačná doba a ja som potreboval uvoľniť nejaké priestory, rozhodol som sa archív zlikvidovať. Niečo mi však nedalo, aby som si aspoň nahrubo neprešiel jednotlivé šanóny. Vtedy som znovu objavil tieto diapozitívy.” 

 

 

Výstava s podtitulom: Hľadá sa autor!


František Oľha  fotografie ukázal Prešovčanom vo veľkom formáte na verejnej výstave pred Šarišskou galériou v Prešove, práve v deň 50. výročia ich vzniku. Zároveň prostredníctvom sociálnych sietí hľadá Prešovčanov, ktorí sa na týchto záberoch nachádzajú, aby dopovedali ich mikrohoistorický príbeh. Z rovnakých dôvodov pátra aj po samotnom fotografovi, ktorému chce naviac odovzdať honorár a priznať autorský kredit.

 

 

August 1968 mojou optikou


Dejiny Československa majú niekoľko “osmičkových míľnikov”, ktoré znamenali devalváciu suverenity štátu (1938: “mníchovská zrada”, 1948: “komunistický puč”, 1968: “invázia vojsk Varšavskej zmluvy”). V spleti zrýchleného politického vývoja a ich konzekvencií, preto v našej historiografii jestvujú protichodné interpretačné línie ich príčin, priebehu i významu a dodnes sa nájdu vyznávači mýtov a dezinterpretácie. Mimochodom práve skutočnosť, že sa nevieme či nechceme poučiť z vlastných dejín je, podľa mňa, príčinou prečo tak často zažívame spoločensko-politické turbulencie. 

Každopádne august 1968 definitívne dokonal to, čo začal február 1948. Uchopenie moci vazalskou Komunistickou stranou Československa v roku 1948 zjavne, po pokuse o Dubčekov “socializmus s ľudskou tvárou” nestačilo a z Československa bolo potrebné urobiť kolóniu. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa bol len demonštráciou sily ZSSR a zaujatie jeho mocenského priestoru dohodnutého ešte v Teheráne a na Jalte.

Aj preto dnes vyznievajú priam smiešne špekulácie o zahraničnopolitickej orientácii SR. Naša geografická poloha v strednej Európe, sila ekonomiky, početnosť obyvateľstva a veľkosť územia nedáva Slovensku na výber. Našťastie dnes nie sme vazalom ale partnerom, akokoľvek to partnerstvo vyznieva. Nenechajme, aby nás ďalej ubíjala naša malosť a krátkozrakosť, nehľadajme romantické spásonosné konštrukcie (aj Štúr sa popálil), ale pragmatické riešenia.

 

Martin Ďurišin

 

Zdroj: FOTO Tieto zábery ste DOTERAZ NEMOHLI VIDIEŤ: Kto vytiahol pred sovietske tanky československú zástavu? In: Plus jeden deň (21.8.2018). Klikni tu: https://www1.pluska.sk/spravy/toto-ste-doteraz-nemohli-vidiet-historicke-fotografie-zobrazuju-velku-odvahu-fotografa-augusta-68-presove

 Zdroj: čiernobiele fotografie https://ovcie.info/2016/08/21/21-august-1968-v-presove/

 

 

Close