Smutný vtip


Dobrý vtip dokáže rozveseliť asi každú smutnú dušu. Niektoré vtípky však štipľavo odhaľujú horkosť reality a kruto ju zosmiešňujú. Náš Prešov je tretím najľudnatejším mestom na Slovensku (aj keď možno už čoskoro nebude) a už dlhodobo ho trápia aj také problémy, ktoré mnohé (i menšie) samosprávy už dávno vyriešili. Napriek tomu sa ma vždy veľmi nepríjemne dotkne, ak sa o našom meste hovorí nelichotivo. Dokonca sa už šíria vtipy, ktoré Prešovu nerobia dobré meno. Jeden taký som nedávno počul, čakajúc v rade v obchode.

“Viete prečo sú do Prešova z každej strany deň čo deň dlhé zástupy áut? Pretože Prešov má najlepšie verejné toalety v kraji, na ktoré sa oplatí si počkať!”

Za istých okolností by to bolo úsmevné, lenže sarkazmus tne do živého. Iste uznáte, že keď má prešovská radnica ambíciu dať do verejných toaliet viac peňazí ako je jeho ročný rozpočet na podporu kultúrnych podujatí, má tento smutný žart aj svoju pointu. Veď za čím by tu ľudia chodili? V spojení s neutešenou dopravnou situáciou a kolónami, ktoré zažívame denne ide o tragikomické objektivizovanie reality v ľudovej slovesnosti.

Toalety v číslach


Pozrime sa na problém toaliet v číslach! Ročný rozpočet mesta Prešov na podporu kultúrnych podujatí je 40.000 €. Rozpočet na prevádzku verejných toaliet bol pôvodne 38.000 €, no radnica ho navrhovala (na základe požiadavky TSmP, a. s.) navýšiť o 20.000 € na sumu 58.000 €.

Iste uznáte, že je to vysoká suma ak uvážime, že prevádzakujeme dve kamenné WC a jedno ekologické WC na Pavlovičovom námestí a príležitostne niekoľko prenosných toaliet. Pričom zisk z dvoch kamenných WC na Floriánovej ulici a podzemných toaliet v južnom parku bol len za mesiac júl 797,20 €. Tak si sami vytvorte obraz o tom, ako sa gazduje. 

Na ostatnom zasadnutí Mestskej rady v Prešove som položil otázku, či by pre mesto Prešov nebolo výhodnejšie prenechať prevádzku toaliet súkromnému sektoru za podmienky zachovania účelu priestorov. Mesto by tak mohlo ušetriť nemalé prostriedky a 58.000 € použiť tam, kde nás tlačí topánka, a nie gate.

Close