Posledný deň v škole – nostalgia i očakávania


Posledný deň v škole je už len formalita. Školská taška je už v kúte či skrini, kalkulačka vypnutá, knihy z dohľadu. Leto a celé dva mesiace bez školských povinností voňajú dovolenkou, zážitkami s príchuťou vody, slnka a sršia energiou lásky a priateľstva. Pre mnohých je však tento deň rozlúčkový. Predškoláci z materských škôl opúšťajú svoje druhé mamy a svet zábavy, hračiaek, popoludňajšieho odpočinku i prvý kolektív priateľov a sú v očakávaní zážitkov z veľkej školy. Na základných školách sú dve skupiny lúčiacich sa. Štvrtáci dávajú zbohom svojej prvej triednej učiteľke, svojim spolužiakom a svojej triede, vyzdobenej ukážkami žiackych prác, ktoré visia nad malými lavicami. Už z nich budú piataci. Zrazu sú opäť maličkí, ale patria už do elitnej kategórie druhého stupňa ZŠ. Tam sa zasa lúčia deviataci, ktorí opúšťajú svoju prvú alma mater, deväťročný druhý domov a vžitý školský stereotyp. Rozpŕchnu sa na stredné školy, kde opäť raz budú prváci…

Aj keď lúčenia neraz vyplavia slzu, závan prázdninového vzduchu vždy vyvolá úsmev, veď odchod na prázdniny je vždy radostný.

Vyvsedčenie nie je trest ani odmena


Zajtra, posledný júnový deň roku 2017, si všetci žiaci na základných i stredných školách prevezmú z rúk svojich triednych učiteľov vysvedčenie. Pre niekoho to bude možno krutý ortieľ, no hádam pre väčšinu hodnoverné zrkadlo. Zrkadlo ich aktivít, vedomostí, schopností, zručností a správania sa. Asi každý žiak by tam chcel vidieť iba samé jednotky, no nie každému všetko vyšlo tak, ako si predstavoval. Vysvedčenie nie je ani trest, ale ani odmena. Je to svedectvo o príbehu žiaka ako preplával školským rokom. Aké vysvedčenie prineisli vaše deti? Odmeňujete ich za dobré známky? Trestáte za zlé?

Ako sa hodnotí vo svete?


Aké hodnotenie by sa malo používať v škole? Slovne alebo známkou (číslicou resp. písmenom)?Majú sa hodnotiť všetky predmety? To sú večné debaty… Ale pozrime sa ako hodnotia učitelia žiakov inde vo svete.

Klasifikácia od jedna do päť je udomácnená nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Rakúsku. Päťstupňové hodnotenie, ale s obráteným poradím významu známok sa používa v Srbsku, Maďarsku, Rusku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, Portugalsku, Estónsku. Šesťstupňovú klasifikáciu s najlepšou známkou “1” mali v Nemecku. Obrátenú šesťstupňovú klasifikáciu používajú v Bulharsku, Poľsku a Švajčiarsku. Školský systém v Belgicku, Fínsku, Francúzsku, Taliansku, Litve, Holandsku, Rumunsku, Grécku a Španielsku používa desaťstupňové hodnotenie. Najlepšia známka je vo všetkých štátoch “10”. Vo svete sa používa aj dvadsaťstupňová klasifikácia. Okrem číselných rebríčkov sú známe aj klasifikácie pomocou písmen. Tak to funguje v Spojenom kráľovstve, v Kanade, v USA a už aj u nás na vysokých školách. Najlepšia známka je A (resp. A*, A+), najhoršia D (případně i E, F, G, U).

Tak čo, menili by ste?

Hurá prázdniny


Vytúžené prázdniny prišli. Žiaci sa dočkali! Všetci školáci netrpezlivo odratávali posledné dni do začiatku prázdnin. Dnes zostáva už len posledný. Zajtra si všetci prídu po vysvedčenie, ktoré bude vstupenkou na prázdniny. Nech už bude akékoľvek, prázdniny sa ním otvoria. Žiakom a študentom želám príjemné prázdniny, plné skvelých zážitkov, jedinečných stretnutí a relaxu. Všetkým učiteľom želám, aby si cez leto poriadne oddýchli, načerpali dostatok nových síl a entuziazmu na nasledujúci školský rok. Prenášať záujem o vedomosti, motivovať žiakov, prinášať im poznatky netradičnou formou, učiť ich zážitkovo vyžaduje množstvo energie a chuti, ktorá sa nedá zaplatiť. Pre to poslanie je potrebné sa narodiť. Každé prázdniny sú príležitosťou na reinkarnáciu učiteľa… Využite ich naplno

Zdroje:


  • Historie vysvědčení sahá do dob Marie Terezie. [online]. Perex, 2014-06-27, [cit. 2017-06-29]. Dostupné online
Close