Krajské mesto stále nemá obchvat


Tretie najväčšie mesto na Slovensku má dlhodobo problém s dopravou. Prešov ako jediné krajské mesto nemá vyriešený obchvat mesta žiadnym smerom. Tranzitnej doprave, ale najmä Prešovčanom to spôsobuje nemalé problémy a prechod mestom niekedy vyžaduje dávku nadľudskej trpezlivosti. S istou dávkou nadsázky možno konštatovať, že Prešov môže mať najväčší počet hodinových turistov na Slovensku, pretože práve hodina je s určitosťou ten časový limit, ktorý minimálne potrebujete pre prejazd mestom z jedného smeru na iný. Od leta by však mohlo (malo) byť mnohé inak.

Prešov (1.6.2017), podjazd pod železničnou traťou je vo finiši

 

Čoskoro aspoň vnútromestský miniobchvat


Tzv. prešovský miniobchvat, alebo presnejšie cestná stavba I/68 Prešov odb. Škultétyho – ZVL, II. fáza speje konečne do svojho úspešného konca. Kruhový objazd s nadjazdom má, spoločne s dobudovaním úseku križovatka ZVL – Mestská hala a pokračovaním po už hotovej Nábrežnej komunikácii, zaručiť odklonenie časti tranzitnej dopravy mimo širšej centrálnej časti mesta v kritickom úseku Škultétyho – Čierny most – železničná stanica – Solivary a z Budovateľskej ulice. Jej úlohou je totiž prevádzať tranzitnú dopravu z Košíc smerom do Popradu a opačne až do doby, kým bude uvedený do prevádzky diaľničný úsek D1 Prešov západ – Prešov juh.

Prešov (1.6.2017) nadjazd nad kruhovým objazdom dokončujú

 

 

Výstavba sa komplikovala


Pôvodne mala byť táto cestná stavba dokončená do októbra 2015, avšak dodávateľ stavebných prác, firma Hant BA DS & Antik, sa však dostala do finančných problémov a na stavbe dlho nepracovala. V Prešove pre urýchlenie výstavby dokonca vyhlásili mimoriadnu situáciu, ktorá trvá dodnes.

Od júna 2016 práce prevzala firma Doprastav. Stavba bola naplánovaná na 9 mesiacov s ukončením v marci 2017, nastal však sklz a posledné upresnenia termínov hovoria o dokončení v letných mesiacoch tohto roku. Každý, kto pravidelne prechádza týmto úsekom však vidí markantný rozdiel roku 2015 a z rokov 2016-2017. Na každom úseku sa pracuje s vysokým nasadením a stavba rastie pred očami. Otázkou ale nejedného vodiča je, kedy už konečne bude hotová. Termín je už známy: 15. júl 2017 by mal byť dňom otvorenia cesty. Od tohto dňa tranzit Košice – Poprad pôjde po novej ceste a odľahčí sa doprava na trase Košická – Čierny most – Škultétyho.

Odpočítavanie teda môže začať! Už len 44 dní! 

Prešov (1.6.2017), výjazd z podjazdu na most

 

Close