Ak by boli komunálne voľby dnes: Koho by ste volili za primátora mesta Prešov? Hlasujte v tomto prieskume!

Ak by boli komunálne voľby dnes: Koho by ste volili za primátora mesta Prešov? Hlasujte v tomto prieskume!

Nový primátor Prešova oficiálne podá kandidátnu listinu cca o 9 mesiacov. Aj keď dnes nevieme kto ním bude – dnes už pripravuje volebnú kampaň. Voľby do orgánov samosprávy obcí, alebo, ak chcete, komunálne voľby sa tohto roku uskutočnia spolu s tými krajskými. Voliť tak nebudeme len hlavu mesta a mestských poslancov, ale aj predsedu samosprávneho kraja (tzv. župana) a krajských poslancov. Vo volebnej miestnosti tak budeme mať 4 hlasovacie lístky.

Pre voľbu mestských samosprávnych orgánov dostane volič dva hlasovacie lístky. Jeden na voľbu starostu alebo primátora, druhý poslancov. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode v poradí najviac platných hlasov. Za starostu alebo primátora bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa podľa zákona vykonajú nové voľby. Právo voliť do orgánov samosprávy obce má plnoletý obyvateľ obce, ktorý má v nej trvalý pobyt. Kto ale bude kandidovať? Koho budeme od tohtoročných vianoc nazývať “primátor Prešova”?

 

Zvolebnieva sa!

Obyvatelia miest či obcí to zrejme tak intezívne nevnímajú, ale kandidáti, uchádzajúci sa o volený post starostov či primátorov i poslancov zastupiteľstiev, už rozhodne áno. Veď voľby budú už tento rok v neskorú jeseň. Do uzavretia kandidátok zostáva už len cca 9 mesiacov. A to už je len kúsok času na to, aby sa na jednej strane bilancovalo ušlé volebné obdobie a na strane druhej projektovala sľubná budúcnosť v novom období. Zaujíma Vás kto by mohol byť primátorom Prešova?

V Prešove sa dá predpokladať veľký súboj o primátorský post. Tento prieskum je vytvorený na základe subjektívneho predpokladu (autora príspevku) kandidatúry jednotlivých osôb. Zatiaľ totiž len 1 kandidát oficiálne oznámil svoj záujem uchádzať sa o post primátora Prešova. 

 

Primátor Prešova: kto by mohol túžiť po tejto funkcii?

Vopred upozorňujem, že ide len o moju súkromnú prognózu, kto by sa teoreticky mohol uchádzať o post hlavy tretieho najväčšieho mesta a Slovensku. Pri mojich úvahách vychádzam le z pozorovania komunálnej politiky v Prešove. Zoznam kandidátov preto nie je oficiálny – ale výhradne neoficiálny! 

ANDERKO, Lukáš
ANDREJKO, Ján
BEDNÁROVÁ, Zuzana
BENČÍK, Patrik
BENES, Artúr
DUPKALA, Rudolf
EŠTOČÁK, Martin
HAGYARI, Pavel
MICHEĽ, Ľuboš
OĽHA, František
ŠTOVKA, Ján

This poll has been finished and no longer available to vote !

 

Close