Aktivisti sa o 16:00 ešte len postupne schádzali

Na protest bola znova zablokovaná Levočská ulica


Aktivisti z občianskeho združenia Lepší Prešov opäť zablokovali dopravu na Levočskej ulici. Blokácia mala začať o 16:00, ale nedostatok protagonistov protestu odsunul začiatok cca o 10 min. Následne zhruba 50 ľudí zablokovalo prejazd Levočskou ulicou prechádzaním po prechode pri Vzorodeve. Neveľký počet zhormaždených neodradil iniciátorov od protestu. Mnohých ľudí zrejme len odradilo počasie. Polhodinová prechádzka po rozpálenom asfalte totiž prilákala len hŕstku ľudí. Napriek tomu sa protest podarilo uskutočniť.

Sme na smiech? 


Ponúknem môj osobný pohľad na problém. Je objektívnym faktom, že roky sa dopravná situácia v meste, ale i mimo neho neriešila. Diaľničný obchvat sme už mali mať roky funkčný, rýchlostná cesta R4, ktorá je pre Prešov tzv. severným obchvatom, je predmetom debát už desaťročia a dnes už mala uľahčovať tranzit dopravy z Poľska do Maďarska či naopak. Východniari mali už niekoľkých ministrov dopravy a nemožno povedať, že to východné Slovensko pocítilo, práve naopak. Roky klopaní na rôzne dvere nepomohlo, v tom sa zhodneme. Je zrejme potrebné upozorniť nahlas, aj v tom sme za jedno. Ale aký spôsob zvolíme?

Zdroj: youtube kanál: Lenka Haniková

Sťažíme si sami už aj tak zlú dopravnú situáciu v meste blokáciou vnútromestskej komnikácie? Nemyslím si, že je to užitočné, veď v Bratislave sa z nás Prešovčanov smejú. V bratislavskej mestskej časti Ružinov našim aktivistom nedovolili protestnú blokádu a poslali ich domov. A tak si blokujeme cesty v už aj tak takmer nehybnom Prešove. Má takáto blokáda zmysel? Alebo je len nástrojom ako sa dostať do médií? Verím, že nie (a odpovedám na obe položené otázky).

Protest, ktorý by mal zmysel


NEhovorím blokáde NIE, nechcem ani devalvovať úpornú snahu organizátorov upozorniť na problém takýmto protestom. Zároveň viem veľmi dobre aké je náročné zorganozovať takúto akciu, ale… Zamyslel by som nad tým, aký zmysel má takto vedená blokáda. Zmysel by podľa mňa mala blokácia na vstupoch do mesta, pričom by výstupy z mesta boli voľné. Takto by sa aspň na chvíľu aj reálne pomohlo Prešovu a motoristi by si aspoň na tú krátku chvíľu užili plynulejšiu jazdu mestom. Aktivisti by tak zároveň mohli demonštrovať ako by asi vyzerala doprava v Prešove, ak by D1 a R4 boli už funkčné. Prešov by tak nebol enormne zaťažený tranzitnou dopravou. Takáto blokácia by mala, z môjho pohľadu, aj skutočný zmysel. Odporúčal som to aj organizátorom, nie ako povýšeneckú či mudrlantskú dehonestáciu ich snaženia, ale ako dobre mienenú radu. Máme predsa spoločný cieľ… 

Zablokovaná Levočská ulica v Prešove

Vážim si občianske aktivity a chcem dopomôcť cieľu


S exministrom dopravy Romanom Brecelym na tzv. vnútornom obchvate

Po rokovaní so splnomocnecom vlády SR pre rýchlostné cesty Igorom Janckulíkom

Nie som deštruktor, krikľúň, ani hejter či negativista. Poctivú robotu aktivistov si nesmierne vážim. Aj túto. Napokon, pripojil som aj vlastný podpis pod petíciu, ktorú organizujú. Veď cieľ je jasný: vybudovanie D1 a R4 a plynulejšia doprava mestom. Nepovažujem sa za človeka, ktorý sa neangažuje a len kričí so založenými rukami. Chcem všemožne prispieť k riešeniu situácie a snažím sa na to využiť všetky dostupné prostriedky. Niečo sa už podarilo. Ďalšia, aspoň drobná pomoc už čoskoro… Čítajte TUBezpečnosť je prvoradá: Na sídlisku Sekčov presadím inteligentný prechod pre chodcov.

 

 

Close