Obradná sieň by mala umocňovať čaro životnej udalosti


Obradná sieň Mestského úradu v Prešove je miestom jedinečných a neopakovateľných momentov. Nejednému Prešovčanovi bola nemým svedkom jeho významných životných okamihov. V obradnej sieni prešovského mestského úradu sa vykonávajú slávnostné spoločenské obrady, a to nielen sobáše, ale aj stužkové slávnosti, uvítania detí do života, rozlúčky s MŠ, ZŠ, životné jubileá, pomaturitné stretnutia, diamantové svadby, odovzdávanie ocenení, a ďalšie. Je preto miestom, ktoré by si vyžadovalo zvýšenú pozornosť. Z môjho pohľadu je priam nevyhnutné, aby malo exkluzívny vzhľad, aby bolo príjemným prostredím, v ktorom neopakovateľný životný okamih vyznie viac než dôstojne. Atmosféra a vzhľad prostredia dotvárajú charakter udalosti, ba dokonca ho priamo ovplyvňujú. Obradnú sieň možno považovať za výkladnú skrinku mestského úradu. Z uvedených dôvodov je preto nesmierne dôležité, aby obyvatelia mesta, ktorí sa rozhodli, že sa ich významný životný okamih odohrá v Obradnej sieni Mestského úradu v Prešove, odchádzali s vysoko pozitívnym dojmom, ktorý im, ku krásnej životnej chvíli, môže umocniť noblesný vzhľad prostredia.

 

Pokusy o rekonštrukciu tu už boli


Obradná sien Mestského úradu v Prešove bola postavená v rokoch 1977 – 1979. Autorom projektu stavby a interiéru obradnej siene je Ing. arch. Ľubomír Brezina, ktorý už dlhodobo žije v Kanade. O rekonštrukcii sa v meste hovorí už od začiatku 21. storočia, seriózne sa o celkovej rekonštrukcii uvažuje od roku 2009, kedy dalo mesto vypracovať projektovú dokumentáciu s tým, že rozpočet celkovej obnovy bol odhadnutý na 1,5 milióna eur (Zdroj info). V tom čase dokonca do Prešova pricestoval z Toronta autor projektu, architekt Ľubomír Brezina, aby so stavebnými inžiniermi prediskutoval zámer rekonštrukcie interiéru, ale aj spojovacej chodby, malého nádvoria aj exteriéru. Žiaľ, tento zámer nevyšiel. Na podnet poslankyne M. Čížikovej sa podarilo realizovať len (no chvála Bohu aspoň) malú úrpravu interiéru, ktorej najefektívnejšou vymoženosťou bolo inštalovanie klimatizácie, ktorá v horúcich letných dňoch, kedy je sobášov najviac, zabezpečuje aký-taký komfort. Dnes by som už nevedel predstaviť sobášiť v horúčavách bez klimatizácie, preto veľká vďaka ja za to.

 

Čas na celkovú rekonštrukciu už dozrel


Obradná sieň slúži Prešovčanom od roku 1979 a je už technicky i vzhľadom zastaraná. Celkovo je poznačená dobou, v ktorej vznikla a je nepochybné, že svoju najväčšiu slávu zažila v čase strihania pásky. Možno trochu preháňam, ale len trochu, pretože tretie najväčšie mesto by si v dnešnej dobe už určite zaslúžilo dôstojnejší obradný stánok. Zvlášť preto, že na rozdiel od dvoch väčších miest na Slovensku, ktoré majú na podobné obrady aj úrady mestských častí, je obradná sieň v Prešove pod veľkým náporom a na očiach veľkého množstva ľudí.  Ročne sa v Obradnej sieni Mestského úradu v Prešove odohrá vyše 300 spoločenských obradov. Nech je ich priemerná návštevnosť 20 ľudí, je to v priemere 6.000 ľudí, ktorí ročne zavítajú do budovy siene a jej priestorov. Dovolím si tvrdiť, že ide o jeden z najnavštevovanejších objektov meste. Mal by mať opreto naozaj reprezentačný vzhľad.

Veľkým problémom pre hendikepovaných ľudí, ľudí so zdravotným postihnutím, ale i pre starších, ktorým chodenie po schodoch spôsobuje značné problémy je dostupnosť obradnej sály. Z Jarkovej ulice, odkiaľ chodí väčšina hostí, vedie do sály veľké schodisko. Dvadsaťosem pomerne vysokých schodov sú poriadnou výzvou, najmä pre seniorov. Doteraz sa to rieši tak, že zamestnanci úradu, ddelenia kultúry a cestovného ruchu MsÚ v Prešove, ktorí organizačne zabezpečujú spoločenské obrady, ochotne ponúknu možnosť dostať sa do sály bezbariérovo cez vchod do MsÚ z Hlavnej ulice. Hostia tak ale musia absolvovať cestu naokolo, čo pre ľudí tiež nie je žiadna výhra.

Nevábne foyer len potvrdí Vaše dojmy z exteriéru, kde odpadkový kôš dotvára kulisu cencúľom nad dverami a prasknutým sklám, ktoré zdobia takmer každé okono a keď budete chcieť použiť toaletu, tak aj napriek úporným snahám o jej čistotu a zachovanie dojmu civilizovaného sveta zo strany mesta, budete mať dojem, že ste sa vrátili do čias socializmu na toaletu svojej základnej školy. Potom Vás čakajú schody, je ich presne 28, pre zdravého človeka pohodička, pre mnohých seniorov utrpenie, ale aj pre nejednu nevestu, pre imobilných neprekomnateľná prekážka.  Je to len naša vizitka!
            

Skúsme s tým niečo urobiť! Mesto hospodári s prebytkom 4 mil. €. Venujme časť prostriedkov na rekonštrukciu takmer 40 ročnej siene. Prešovčania si zaslúžia dôstojnejšie priestory pre ich výnimočné životné okamihy.

Dôkazom toho sú aj mnohé vyjadrenie budúcich neviest, ktorých priehliadka sobášnej miestnosti odradila od sobášneho aktu na úrade v Prešove. Za všetky ponúkam aspoň jeden zhovievavý komentár:

 

 

O tejto téme v médiách:


  • Obradnej sieni na prešovskej radnici chýba klimatizácia. [online]. Perex, 2013-06-28, [cit. 2017-05-29]. Dostupné online.
  • PREŠOV: Mestský úrad zrekonštruuje obradnú sieň na budúci rok. [online]. Perex, 2013-09-10, [cit. 2017-05-29]. Dostupné online. 
  • Sobášna sieň v Prešove zmení svoju retro podobu. [online]. Perex, 2011-09-17, [cit. 2017-05-29]. Dostupné online
  • Mesto chce rekonštruovať obradnú sieň. [online]. Perex, 2009-08-11, [cit. 2017-05-29]. Dostupné online
  • Obnova prešovskej obradnej siene sa zase odkladá. [online]. Perex, 2013-08-28, [cit. 2017-05-29]. Dostupné online.

 

#Prešov, #770výročie, #MilujemPrešov, #PrešovJeMojeMesto, #obradnásieň, #LepšíPrešov, #sobáš

Close