Prešov, srdce Šariša, je kultúrno-historickým centrom regiónu s bohatou históriou. V tomto roku (2017) oslavuje 770. výročie prvej písomnej zmienky. Prvá písomná zmienka o Prešove sa nachádza v listine kráľa Bela IV. z roku 1247. O 52 rokov neskôr, v roku 1299, udelil kráľ Ondrej III. Prešovu mestské výsady, ktoré rozšíril kráľ Ľudovít I. v roku 1374, čím sa mesto Prešov stalo slobodným kráľovským mestom. Týmito výsadami dostalo mesto aj právo vybudovať hradobné opevnenie s baštami a vežami. Hradby Prešovu v jeho histórii niekoľkokrát význemne poslúžili, no do dnešných čias sa zachovalo len torzo: bašta na Kováčskej ulici, Flórianova brána, hradby pri Záhrade umenia a časť opevnenia na Baštovej ulici.

Bašta na Kováčskej je pred návšetvníkmi skrytá. Zástavba administratívnych budov z čias socializmu postavila pred historickú pamiatku hradieb budovy dnešného Okresného úradu v Prešove i budovu, v ktorej dnes sídlu Úrad Prešovského samosprávneho kraja.

Hradobný múr na Baštovej (Tkáčskej) zasa nie je vidieť pre rozbujnelú vegetáciu. Škoda, že jeden z mála kúskov zachovaných prešovských hradieb už roky slúži len bezdomovcom ako verejné WC, že je nevábnym priestorom, ktorý špatí a o ktorý nik ani nezakopne. Vo vyspelých európskych štátoch všade naokolo sa už naučili, že každý kúsok histórie je možné využiť na zaujímavú turistickú atrakciu na prilákanie cudzincov i domácich. V prvom rade by nám však malo záležať na záchrane našich pamiatok.

Podľa mne dostupných informácií sa má i tento kúsok hradieb obstavať polyfunkčnou budovou. Neviem či je to najlepší nápad. Naozaj chceme aj posledný kúsok stredovekých hradieb pochovať ?

Vedel by som si predstaviť, že by boli hradby reštaurované až po Tkáčsku a na konci by sa postavila ďalšia bašta, ktorá by mohla slúžiť ako turistická atrakcia, kaviareň či gastro služby. Bol by to pekný vstup na Jarkovú (v podstate jediný)… čo myslíte?

Mesto Prešov sa v minulom roku predsa len podujalo na záchranu hradieb. Viac o aktivitách mesta sa dočítate TU.

#Prešov, #770výročie, #dejiny, #hradby, #historickédedičstvo,#zachráňmeminulosťprebudúcnosť

Close